Skotská whisky

Na této stránce si budeme povídat o "Jediném pití, které za to stojí" tedy o skotské whisky.

Úvodem bych zmínil dvě základní pravdy o whisky, které je potřeba mít stále na paměti:

  1. Žádné dvě značky whisky nechutnají stejně
  2. 99 procent pijáků whisky ten rozdíl mezi nimi nepozná, dokud je na něj někdo neupozorní.

Rychlokurz

Existují celkem 4 druhy whisky, s nimiž je potřeba se seznámit.

My se budeme na těchto stránkách podrobněji zabývat tou první, takže si o ní hned teď na úvod řekněme, že sladové whisky se vždycky musí říkat sladová a je třeba ji považovat za "Jediné pití které za to stojí". Vyrábí se zásadně pouze z ječmene, a to s použitím kotlíkového neboli periodického destilačního přístroje. O těch zbývajících si prozraďme že obilná whisky se vyrábí z kukuřice (tak jako vločky) a na její výrobu se používá kolonový nebo-li kontinuální destilační přístroj (tj. něco, co se dá přirovnat zhruba ke krakovací jednotce). Míchaná whisky je pak směs obilné se sladovou. Mezi ostatní potom řadíme nejenom Irskou whiskey, která se destiluje třikrát (nikdo neví proč) ale i Bourbon a ostatní napodobeniny spoza Atlantského oceánu.

 

Existují přesně osm a půl oblastí produkující skotskou whisky:

 

Jak ji pít?    Nejlepší značky    Gordon & MacPhail   

Prohlídka palírny    Jak u nás?    Test    Citáty

 

Sliante mhath, sliante mhor

mášli něco k těmto stránkám, kontakuj autora

Při tvorbě těchto stránek jsem čerpal z těchto pramenů.                                     Datum poslední aktualizace: 9.11.2003