Sladová whisky (Single Malt whisky)

  

Výroba

 

Zralý ječmen se několik dnů máčí v místní pramenité vodě. Nasáklá zrna se nechají naklíčit (enzymy v zrnech přeměňují škrob na sladový cukr). Vlhký, naklíčený ječmen se sladuje, tj. suší (nejlépe v kouři z rašeliny). Zrno se zbaví nečistot a umele se. Vzniklý sladový šrot se vloží do velké (tzv. rmutovací) kádě a přelije horkou vodou. Zbylý škrob ve šrotu se mění na sladový cukr, který se posléze rozpustí. Tento cyklus přeceďování a přidávání horké vody se několikrát opakuje, dokud se nezíská sladká kapalina zvaná rmut nebo sladina. Ta se přecedí a přidají se pivovarské kvasinky. Další tři dny se zahřívá a zapařuje (vystírá). Pak následuje kvašení (fermentace). Výkvasem obsahujícím zhruba 5 až 9 % alkoholu se naplní rozměrný kotel, pod kterým se zatopí a následuje destilace. Ta se provede celkem dvakrát. No a to už je (tedy pokud jste toto vše dělali ve Skotsku) pravá skotská sladová whisky. Tu nalijte do sudů, v nichž se ponechá nějakou dobu (minimálně 3 roky) zrát. Teprve zde, v sudu (od sherry, brendy, portského či bourbonu) získá whisky svoji barvu).

Historie

  

Představte si Skotskou vysočinu (Scotish Highlands) někdy kolem roku r.500 n.l. Divokou krásnou krajinu - zvlněné kopce porostlé vřesem a pokryté rašelinou, potůčky a říčky s křišťálově čistou vodou, lány zralého zlatého ječmene vlnící se v letním vánku. Přichází sem skupina irských mnichů. Přináší s sebou tajný recept, snad vlastní vynález, snad něco, čemu se naučili na Dálném východě, v Indii či v Řecku. "Všechno tohle," říká jeden z mnichů, "proměníme v živou vodu". Tak takhle nějak to začalo. Pravda, tehdejší whisky asi nebyla úplně totožná s tou současnou, ale fakt je že od roku 1494, kdy byl pořízen první záznam o nákupu sladového ječmene na výrobu "živé vody" se postup výroby sladové whisky v podstatě nezměnil.

Moderní historie

  

Skotská sladová whisky v několika posledních desetiletích zaznamenala pozoruhodný vzestup mezi nejváženější nápoje světa. Kuriózním způsobem se na tom podílela prohibice ve Spojených státech, kdy si Američané mohli sice alkohol koupit leckde, v lékárnách, lahůdkářstvích, trafikách, bufetech, u hotelových poslíčků, ale většina lihovin byla velmi nekvalitních a některé (Black Strap Alky, Yack Yack Bourbon) byly i smrtelně jedovaté. Američané brzy zjistili, že pokud se jim podaří získat láhev skotské whisky, nejlépe ještě neotevřené, budou pít kvalitní, správně uleželou a chuťově příjemnou lihovinu. V tomto smyslu prohibice skotskou whisky doslova představila milionům Američanů. Dalším důležitým okamžikem moderní historie whisky a mezníkem na její vítězné cestě světem pak byla Druhá světová válka. Nejdříve sice způsobila krizi celého odvětví, neboť vláda Jejího Veličenstva odmítla uvolnit potřebné obilí a ustoupila teprve v okamžiku kdy pravděpodobnost vítězství začala hraničit s jistotou, ale ve svých důsledcích kdy do Velké Británie přicestovaly stovky tisíc vojáků umožnila jejich seznámení se skotskou whisky. 

Název whisky

  

Název "whisky - dříve se dokonce říkalo "whisky-bar" je odvozen z gaelského uisge beatha, což se čte [u:ški ba:] a znamená "voda života". Staří Římané svůj alkohol nazývali agua vitae, což, dáte-li si trochu práce s překladem, je v podstatě totéž. (Bylo by zajímavé zjistit, co s tím má společného náboženská sekta Voda života.)

Druhy sladové whisky 

  

  1. Sudová sladová (vatted malt). Hrozně drahá. Láhev sudové sladové obsahuje sladové whisky ze dvou a více palíren. Můžete s klidem prohlásit, že sladové whisky použité do sudové sladové byly vybrány z toho důvodu, že jejich výrobců se zmocnila obava, že samy o sobě by na trhu neuspěly. K tomu je však třeba dodat (než vás někdo zažaluje) že některé sudové sladové jsou "vážně dobré". Výrobce vás obvykle na etiketě zahrne přehršlí přívlastků jako je "fine" (jemná), "Royal" (královská), "family reserve" (rodinná zásoba), "extra special", "old" (stará) a dokonce "auld" (také stará, jenže po staru). Naneštěstí se mezi všemi těmito slovíčky velice špatně hledá že jde o směs. Zaměřte se tedy spíše na chybějící slova "single" nebo "unblended" a chybějící informace, totiž název a adresu palírny. Nenechte se zmást slovem "pure" (čistá), přece byste nečekali že v láhvi najdete průmyslové splašky.

  2. Čistá sladová (single malt). Ještě mnohem dražší. Na trhu se nachází něco kolem stovky čistých sladových whisek z jedné palírny. V poslední době se nabídka těchto whisek u nás (v Praze určitě, jak jinde nevím) hodně zlepšila. Bezpečně je poznáte podle toho že mají na etiketě napsáno "single malt".

  3. Sladová whisky z jedné várky (single-cask malt). Naprosto nepředstavitelně drahá. Ve skutečném životě jsou zásoby této lihoviny dostupné pouze lidem jako jsou komerční bankéři, stárnoucí rockové hvězdy, prezidentští poradci, soudci, pracovníci v reklamě, biskupové, televizní moderátoři, emíři a poslanci - jinými slovy ti, kdo si ji zaslouží ze všech nejméně.

 Zpět na začátek