Ostatní (whisky)

  

Irská whiskey

 

Ano whiskey, tak se opravdu Irská whiskey na rozdíl od Skotské whisky píše. Na rozdíl od Skotské whisky se destiluje třikrát. Na to existuje v podstatě dvojí názor. Laici tvrdí že díky trojí destilaci je Irská whiskey jemnější. Odborníci oponují že Skotové vyrábějí dokonalý nápoj dvojí destilací, tak proč by to proboha dělali třikrát. Vyberte si. Za zmínku snad ještě stojí že v Irsku se při sušení ječmene nepoužívá rašelina, což je poněkud zvláštní v zemi která (patrně) obsahuje na jednom hektaru více močálů než kterékoli jiné místo na zeměkouli. A kromě toho ještě stojí za zmínku že Irská whiskey opravdu není špatná. Ze známějších značek jmenujme např. Jameson, Paddy Kilbeggan, Bushmills, Midleton, Tyrconnell či Tullamore Dew.

Pozn.: Irskou whiskey je také možno vyrábět z brambor; pak se nazývá poteen. To však a) zákon zakazuje a b) není k pití.

Bourbon

  

Severoamerická whisky vyráběná z kukuřice a žita ve snaze nějak nahradit hory, údolí, rašeliniště, komáry, déšť a nacionalismus, které jsou tak důležité při výrobě Jediného pití které za to stojí. Např. Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Ten High nebo třeba Medleys.

Sour Mash

  

Další napodobenina pocházející z bývalých anglických kolonií na druhé straně Atlantického oceánu, která se tak nazývá proto, že do obilného zrní se přidává kyselina octová, aby se urychlilo kvašení. Také se občas nazývá srkací whisky, patrně proto, že jenom idiot by si jí dal větší doušek. Je možné že idioti jsou v Tennessee zvláště hojní, ovšem uděláte lépe, když se o tom nebudete příliš zmiňovat. Z Tennessee whiskey jsou asi nejznámější Jack Daniels či George Dickel,.

Japonská whisky 

  

Podle jistého majitele skotské palírny: "Kdybyste ji pili celý den a celou noc, možná že by vám nakonec začala připomínat skotskou whisky. Jenže tou dobou byste byli už nejspíš po smrti". Faktem je že Japonská Suntory je největší značkou na světě a Nikka whisky se prodává už i v Praze. To je hodně nepříjemná představa. Nejlépe ji zaženete tak že hned teď půjdete a koupíte si nějakou tu lahvinku skotské sladové.

Likérové whisky

  

Hodně se diskutuje o tom, zda likérové whisky jako Drambuie nebo Glayva vůbec považovat za whisky. Doporučujeme tyto diskuse vždy protahovat do doby, až je láhev, která se stala předmětem diskuse prázdná.

Kanadská whisky

  

Kanadská vláda je poměrně velkorysá vůči výrobcům whisky a nestanoví žádné speciální předpisy. Většina z nich uplatňuje již použité sudy k zrání, které trvá tři, většinou však více let. Kanadské whisky se vyrábějí kontinuálním způsobem ze směsi obilí. Jednou z nejznámějších je Canadian Club, ale určitě jste už viděli i jiné např. Black Velvet či Seagrams. Ze zvyku, ještě z dob, kdy se používalo především žito, se o nich hovoří jako o "rye" žitných. To však už není dávno pravda. (Autoři receptur míšených nápojů to však dosud většinou nevzali na vědomí.)

 

 Zpět na začátek