Obilná (grain) whisky

  

Výroba

 

Obilná whisky se vyrábí z kukuřice která se rozemele a smíchá s trochou ječmenného sladu (obvykle v poměru 1:9). Směs poté musí vykvasit, než proběhne vlastní destilace v kolonovém nebo-li kontinuálním destilačním přístroji (též Coffeyho destilační přístroj podle vychytralého hrabivce, který jej vynalezl). Jejím výsledkem je němý líh (silent spirit), což je alkoholická látka, z níž je možné stejně snadno připravovat gin nebo vodku stejně jako skotskou whisky. O kolonovém destilačním přístroji se zásadně vyjadřujte hodně neuctivě. Můžete ho srovnat třeba s pugétem umělých narcisů. Pamatujte, že kolonový destilační přístroj se má k periodickému jako Treťjakov k Rubensovi. (Pozn. Pomlouvat ho můžete, i když právě konzumujete jeho produkty v podobě zvané "míchaná nebo-li blended whisky").

Značky

  

Čistě obilné whisky, pokud jsou někdy k dostání - Cameron Brig a The Invergordon jsou jediné dvě, které stojí za zmínku - jsou tvořeny ze sta procent němým lihem, tedy produktem kolonového destilačního přístroje, a neobsahují vůbec žádnou sladovou whisky. Neuvěřitelné ale pravdivé, "vůbec žádnou". Jejich chuť označte jako výraznou (to je bez diskuze) a připomeňte, že všichni profesionálové se shodují v tom, že "jsou cítit po dezinfekci".

 Pohled z druhé strany

  

Přestože obilná whisky je většinou považována za cosi neplnohodnotného, zaslouží si pozornost i názor takříkajíc z druhého břehu. V knize Duch whisky R.Grindal o obilné whisky uvádí ..............lidem  by mělo být jasně dáno na srozuměnou, že whisky vyrobená kolonovou destilací na území Skotska je pravá skotská whisky a zraje tedy stejně jako všechny ostatní značky skotské whisky v dubových sudech po dobu předepsanou zákonem.

 Zpět na začátek