Jak pít whisky?

 

Jsou jenom dvě věci, které je možné s whisky bez obav smíchat:

  1. voda, a to ze skotské horské říčky nebo z drahé láhve,
  2. více whisky.

Ale teď vážně. Whisky se má správně pít z válcové sklenice, nejlépe z křišťálové broušené, jejíž vzorek sahá alespoň do jedné třetiny výšky (abyste věděli, kolik whisky máte dovnitř nalít), s těžkým dnem (aby tak hezky cvakla, když ji položíte na stůl). Plechovým placaticím se vyhýbejte, pokud je nenaplňujete nějakou levnou směsí: vaše tělesné teplo a reakce lihoviny s kovem způsobí, že její odporná chuť bude ještě odpornější. Každý kdo vám naleje sladovou whisky do napoleonky, je zoufalý pozér a zaslouží spíše lítost než opovržení.

S čím whisky pít je nakonec vždy věcí osobního vkusu. Že sladová whisky je nejlepší jen tak beze všeho je bez debaty, je však pravda že leckteré odporné kombinace vznikly přímo na skotské Vysočině a samotní Skotové si obvykle do whisky něco přidávají. Z běžných přísad jmenujme:

  • citrónovou limonádu - není tomu tak dávno, kdy v každičké skotské hospodě stála na barovém pultu láhev citrónové limonády a kdoko-li si mohl dle libosti a zdarma doplnit svou sklenku whisky.
  • sodovku (ale uznávám, že výraz "....... se sodou" zní lépe).
  • led.
  • čistou chladnou vodu (obvykle v poměru 1:1).
  • zelené zázvorové pivo (nejlepší je značka Crabie´s), tato kombinace se nazývá Whisky Mac.
  • likér Drambuie (ten je sám založen na whisky) tato kombinace je známa pod názvem Rusty Nail.
  • citrónovou šťávu a med (a můžete přidat trochu skořice) - Whisky Tody.
  • slabé světlé pivo, šlehaná vejce a muškátový oříšek - Het Pint.
  • med a ovesnou mouku - Athol Brose (ten se dá dokonce koupit).

Toto vše jsou způsoby jak se dá a hlavně jak se pije skotská whisky. Jsou ověřeny časem a snad až na ten led (za ten můžou Američani) i pocházejí ze Skotska. Samozřejmě existuje řada jiných možností s čím se dá pít skotská whisky, ale obávám se že to už bychom se spíše dostávali do oblasti míchaných nápojů.

 

Zpět na začátek