
Caol Ila - o této whisce nejspiš slyšel málokdo, a
ještě méně lidí ji mělo
příležitost ochutnat (pokud nežijí v Itálii
nebo ve Venezuele). Chutná po spáleném
proutí, což lze připisovat tomu, že
ječmen použitý ve sladu má vlhkost
pouhá dvě procenta oproti obvyklým
třem. (Nejspíš to s tím nemá nic
společného, ale to není důležité.)
Palírna sama byla na počátku 70. let 20.
století zcela přestavěna, tekže
vypadá až nechutně moderně.
Aroma: zemité, rašelinné, trochu travní
Příchuť: zemitá, slaná,
kouřová, vcelku dlouhý konec |
"Výborně se hodí k jemnému
kubánskému doutníku." |
|
|
"Laphroaig můžete pouze
milovat, nebo nenávidět." |

Laphroaig se dá nejlépe popsat jako
"podmíněný reflex" a rozhodně jde o
pořádnou whisky, takovou, po které cítíte, že
jste si ji dali. Bohužel si na ní činí výhradní
nároky společenská smetánka a stává se
předmětem takového
přehnaného uctívání a módy, že se z ní
nejspíš vyklube lahůdka pro snoby
(dobře jim tak). V posledních letech je tato
značka k vidění též v pražských
obchodech za cenu (v rámci možností)
téměř lidovou. www.odkaz
Aroma: rašelinné, kouřové, medicinální
Příchuť: jódová, kouřová, dosti
slaná, s ostrým koncem |
Lagavulin www.odkaz se vyrábí hned vedle Laphroaigu, z
čehož nemá ani jedna ze
zúčastněných stran žádnou velkou
radost. Nemá tak hrdinskou povahu, ale dá se
říci, že je "uživatelsky
přístupnější". Tato značka je
součástí řady klasických
sladových whisek Classic Malt, kterou uvedla
na trh (i u nás) společnost United
Distillers.
Aroma: rašelinné, jódové, květinové
Příchuť: kouřová,
silně rašelinná, slaná, komplexní |
"Připomíná mi oceán." |