Islay - II


Caol Ila - o této whisce nejspiš slyšel málokdo, a ještě méně lidí ji mělo příležitost ochutnat (pokud nežijí v Itálii nebo ve Venezuele). Chutná po spáleném proutí, což lze připisovat tomu, že ječmen použitý ve sladu má vlhkost pouhá dvě procenta oproti obvyklým třem. (Nejspíš to s tím nemá nic společného, ale to není důležité.) Palírna sama byla na počátku 70. let 20. století zcela přestavěna, tekže vypadá až nechutně moderně.

Aroma: zemité, rašelinné, trochu travní

Příchuť: zemitá, slaná, kouřová, vcelku dlouhý konec

 

 

 

 

"Výborně se hodí k jemnému kubánskému doutníku."

 

 

 

 

 

 

 

 

"Laphroaig můžete pouze milovat, nebo nenávidět."


Laphroaig se dá nejlépe popsat jako "podmíněný reflex" a rozhodně jde o pořádnou whisky, takovou, po které cítíte, že jste si ji dali. Bohužel si na ní činí výhradní nároky společenská smetánka a stává se předmětem takového přehnaného uctívání a módy, že se z ní nejspíš vyklube lahůdka pro snoby (dobře jim tak). V posledních letech je tato značka k vidění též v pražských obchodech za cenu (v rámci možností) téměř lidovou. www.odkaz

Aroma: rašelinné, kouřové, medicinální

Příchuť: jódová, kouřová, dosti slaná, s ostrým koncem


Lagavulin www.odkaz se vyrábí hned vedle Laphroaigu, z čehož nemá ani jedna ze zúčastněných stran žádnou velkou radost. Nemá tak hrdinskou povahu, ale dá se říci, že je "uživatelsky přístupnější". Tato značka je součástí řady klasických sladových whisek Classic Malt, kterou uvedla na trh (i u nás) společnost United Distillers.

Aroma: rašelinné, jódové, květinové

Příchuť: kouřová, silně rašelinná, slaná, komplexní

 

 

"Připomíná mi oceán."

 

Zpět na Islay I

 

Zpět na začátek